13 Eylül 2009 Pazar

BURSASPOR:0 FENERBAHÇE:1


Fenerbahçe belki de sezonun en zor deplasmanından galibiyetle ayrıldı. Çok ihtişamlı bir oyun oynamadılar. Ancak nasıl oynanması gerekiyorsa o şekilde oynadılar. Milli maçtan yorgun çıkan Türkler ve G.Amerika'dan gelen 'jet-lag' etkisindeki Santos, Lugano faktörü, perşembe günü oynanacak önemli Twente maçına ve sezonun en formdası Emre'nin yokluğunu da eklersek oldukça ekonomik ancak Bursaspor'a nazaran yine de bir adım daha fazla mücadele ederek oyunu tamamladılar. İlk yirmi dakika olması beklenen sert ve baskılı Bursa oyununu savunmada alan daraltıp, bol yardımlaşmalı oyunla Bursa'ya pozisyon vermeden tamamladılar. Sonrasında oyunun kontrolüne eline aldılar ve maçı Fenerbahçe istediği gibi oynadı ve tamamladı. Maçı çok daha farklı kazanabilirdi ama özellikle Guiza ve Kazım'ın bencil oyunları buna izin vermedi.

Daum sezon başında kafasından geçirdiği oyun planını her geçen gün daha iyi yerleştiriyor ve lige daha iyi ısınıp konsantre oluyor. Maç boyunca oyuna müdahaleleri ve oyuncu değişiklikleri çok yerindeydi. Ancak Guiza yerine Semih'in girmemesini yadırgadım.

Fenerbahçe'yi geçen sezondan ayıran en büyük özellik ciddiyet ve kendilerine olan saygıları. Henüz tam hazır olduklarını yada %100 kapasite ile oynadıklarını söylemek mümkün değil ama eldeki mevcut kapasiteyi yeşil sahaya dökmeye gayret ediyorlar.

Bu sezon Fenerbahçe'nin en büyük eksiği ve Avrupa'da ilerlemesine mani olacak pozisyon sanırım golcü olacak. Guiza her ne kadar sezona iyi başlasa da (attığı goller olarak) goller harcinde takıma uyum sağlamakta hala zorluk çekiyor. Sezon başından beri girilen gol pozisyonu olarak G.Saray'dan fazla olunsa da verimlilik düşük. Daum'un Semih'i birinci golcü olarak düşünmediğini bildiğimize göre sanki devre arasında gidecek olan Carlos'un yerine bir sol bek değilde golcü alınsa daha faydalı olacak gibi. Çünkü elde Vederson ve Santos'un esas yerleri sol bek. Eldeki Deivid ve Uğur'da sol açık olabileceğine göre F.Bahçe'nin sol kanat sorunu yok. Devre arası ligi devam eden Brezilya'dan (alışkanlıkları bozmamak gerek) iyi bir golcüyü çok rahatlıkla getirebilirler. Vederson üzerinde duruldukça çok faydalı bir oyuncu kaldı ki milli takım için dahi düşünülebilir. F.Terim'in sol bek kıtlığı içinde dikkatine sunulur.

Mehmet Topuz oynadığı ilk maçta oldukça başarılıydı ve uzun periyot içinde çok faydası dokunacak bu belli. Hatta bazı maçlarda Cristian'ın yerine oynayarak yabancı kontenjanını rahatlatabilir. Bilica-Lugano ikilisinin devamı artık Topuz'un elinde. Daum'u zorlu kararlar bekliyor cidden.

Maçın bir ilginç istatistiği ise F.Bahçe'nin bu maçtaki ve bu sezonki anlayışını da ortaya koyuyor aslında. Bursa takımının en az koşan oyuncu ile F.Bahçe takımının en çok koşanı neredeyse aynı değerde. Toplamda Bursa takımı 12 km daha fazla yol katetmiş (96km-84km). Topun koşması oyuncunun koşmasından daha efektif olduğu aşikar. Oyuncular bu istatistiği topu kazanmak için ve doğru noktada olmak için harcamalılar. Kalanı topu bilenler işi zaten ki öyle oldu.

Kazım için sezon başından beri yazdıklarımızın altına 'denden' koyarak devam ediyoruz.

Sir Alex ise varlık sebebini bu maçla bir kez daha anlatmış oldu (Alex maçta F.Bahçe'nin en çok yol kateden 5. oyuncusuydu!). 1 sezon daha oynadıktan sonra Brezilya'ya dönecek olan Alex için şimdiden özlem duyabiliriz. Ülke Hagi ve Schumacher dahil böyle yetenekli bir oyuncu görmedi.

Fenerbahçe için umutlarım artıyor. Her geçen gün takım savunması kuvvetleniyor. Bu Avrupa maçları için özellikle çok kıymetli. Rakibe pozisyon vermemek çok önemli (Bursa ilk pozisyonunu 90+3'de buldu ki pozisyon denirse ona)

Hakemi eleştirme işin Erman Hoca'ya bırakalım ve O'nun özlü sözlerini dinleyelim.
MAÇIN ADAMI: Tabi ki Alex de Souza

MAÇIN POZİSYONU: Guiza'nın Kazım'ın önüne bırkmayıp bencillik yaptığı an.

MAÇIN HATASI: F.Bahçe'li oyuncuların kızgınlıklarına gem vuramamaları

MAÇIN ŞUTU: Alex'in sağ ayakla yaptığı gol vuruşu.

MAÇIN HAKEM HATASI: Lugano'ya gösterdiği ilk sarı kart ve ardından gösteremediği ikinci sarı kart.

0 yorum:

Yorum Gönder

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP