HINCAL'DAN MASALLAR
Bu yazıyı F.Bahçe'nin haklarını korumak için değil kuralları anlatmak, bazı ithamları çürütmek ve körü körüne yazılara inanmayı engellemek için yazdım. Bizim çok bilen yazarımız Hıncal Uluç son yazısında F.Bahçe'nin Manisa'ya son dakikada attığı golün ofsayt olduğunu, Manisaspor'un bariz penaltısının ve golünün verilmediğini yazmış. Şimdi bir bakalım gerçekten böyle mi?
Önce gol pozisyonuna bakalım. Yukarıda bir şema var. FIFA'nın 2009-2010 için yayınladığı oyunun kuralları kitapçığı. 11. kural ofsayt, sayfa 103 ne diyor: Ofsayt pozisyonundaki A oyuncusu atılan topa doğru koşar, ofsayt olmayan B oyuncusu da topa koşar. A oyuncusu topa dokunmaz ise pozisyon ofsayt ile değerlendirilmez. Bu kural, gerçeğe bakarsak geriden yüksek bir top atılıyor. Semih ofsayt pozisyonunda o anda doğru. Ancak Semih topa doğru koşmuyor dahi, hareketlenen ise Alex (zaten net bir şekilde top Alex'e atılıyor). Alex topa vuruyor ve Semih artık ofsayt pozisyonunda değil. Direkten dönen topu gelip tamamlıyor. Dolayısı ile gol nizami. Bu gol Fenerbahçe için değil kim için olursa olsun ofsayt değil. Çünkü kural açık. Hıncal ise ucuz şovenistlik yapıp Erman'a sallamakla yazısını dolduruyor. Sonra da kuraldan bahsediyor yazısında. Hangi kural Hıncal? Senin taş devrinden kalma kuralların mı?
Gelelim penaltı pozisyonuna. İlk anda gördüğümde dahi penaltı olmadığına kanaat getirmiştim. Manisalı oyuncu ilk pozisyonda Önder'in ayağına basmasına rağmen kurtuluyor ve ceza sahasına giriyor. Çünkü o anda avantajın bu şekilde olacağını biliyor. Girdikten sonra topun dibine girip Bekir'in üzerinden aşırıyor. Ancak tam bu sırada Bekir sol ayağını dizinden kırıp sağ ayağıyla yerden kayarak müdahale yapıyor. Hani Semih Yuvakuran'ın en iyi yaptığı hareket. Ancak salise farkla topa dokunamıyor. Fizikteki atalet kuralına göre durması mümkün değil ama Manisalı oyuncu rahatlıkla topa ulaşabilecekken sol ayağını Bekir'e takarak yüz üstü değil sırt üstü düşüyor. Evet hakemlerin en çok kandıkları pozisyon bu. Verirlerse neden verdi deme şansımız yok ama aslı verilmemesi. Son Manu-Arsenal maçında İngiliz hakem Rooney'nin bu hareketini yuttu ve penaltıyı verdi. Ortalık da toz duman oldu maçtan sonra. Tolga Özkalfa ise yemedi. Gayet açık. Fubol izleyeni için bir tüyo verelim madem. Süratle ileri doğru top süren ve rakibinden sıyrılmak üzere olan bir oyuncunun rakibin müdahalesi ile sırt üstü yada yanına doğru düşmesi fizik kurallarına aykırıdır. Bu şekilde karar verecek olan hakemlerin yanılma payı sıfırdır. Hıncal Bey ne demiş buna yazısında: "Çift dalmak yasak, rakibe dokunmasan dahi yasak. Bırak rakibe dokunmayı, topa dokunsan dışarı atsan yine de yasak. Arkadan dalarsan kırmızı kart, önden dalarsan sarı kart. Cezası da yazılı. Sadece serbest vuruş ya da penaltı değil. Kart cezası da var çift dalmanın. Hâlâ diyor ki kenardan dolaşabilirdi, üstünden atlayabilirdi, falan" Kural yukarıda. Hıncal'ın bu dediklerini doğruluyor bu sefer. Ancak sevgili Hıncal, savunma oyuncusu çift dalmıyor, yandan rakibide kollayarak kayarak müdahale yapıyor. Ne topa ne de rakibe müdahalesi var. Maçtan 4 gün sonra yazı yazıyorsun ama zahmet edip pozisyona bakmıyorsun. Yazdıkların da masaldan öte değil. Bilmiyorum kaç yıldır bu işin içindesin ama lütfen artık futbol yazma. Fener'e de yazma G.Saray'a yazma.
Aşağıdaki linki de sevgili Hıncal Uluç'a gönderiyorum, İngilizcesi varsa bakar okur, sallamak yerine fikri olur. Yoksa ben zaman ayırıp kendisine bunları çevirebilirim. Sonuçta öğrenmenin yaşı yok. Kuralları bilirse Fenerlisi de Galatasaraylısı da kurtulur bari.
Oyunun kuralları: Law of the Game http://www.fifa.com/mm/document/affederation/federation/81/42/36/lawsofthegameen.pdf )