24 Ağustos 2009 Pazartesi

İLK FENERBAHÇE ANALİZİ


Fenerbahçe henüz Diyarbakırspor maçını oynamadı ama bu maç öncesi bir analiz yapmakta fayda var. Ligdeki ilk 2 maç, 3 UEFA maçı ve bir Süper Kupa maçı oynadılar. Şu ana kadara tabela başarısı mükemmel. Ama sahadaki oyun bunu doğruluyor mu? Öncelikle transferlerden başlayalım:
Daum ve Aykut'un takımın başına geçişi oldukça pozitif. Daum gittiği takımlarda ülke ve takım şartlarını asgari yerine getiren ve takım olmayı başaran bir teknik adam. Bu sebeple Fenerbahçe'nin ihtiyaçlarını, imkanlarını ve limitlerini biliyor olması avantaj. Meşhur Denizli maçına rağmen ayrılmaması gerekliydi. Takımı ilk eline aldığında orta saha sorununu teşhis etmiş olsa gerek yapılan takviyeler sürekli bu alana oldu. Bilica transferini de ben bu kapsamda düşünüyorum çünkü Edu dahil olmak üzere geriden top çıkartmakta zorlanan bir takım vardı geçen yıl. Bu da orta sahanın daha çok oyuna girmesini, sürekli geriden top almasını gerektiriyordu. Emre'nin formsuzluğu ve Alex'in bu göreve uygunsuzluğu Maldonado ve Josico’nun kapasitesi zliği geçen yılın özetiydi aslında. Bu sebeple Özer, M.Topuz, Dos Santos, Cristian transferleri, Selçuk ve Deniz bırakılmayışları anlamlı. Son transfer Lugano ise takımın mücadele gücünü artıracak, Bilica'nın çıkışlardaki açıklarını kapatacak özellikte. Şu anda net görünmesede takımda bir kadro derinliği ve 18'e girme yarışı var. Bu sebeplerle yapılan transferleri doğru buluyorum. Kazım, Alex, Dos Santos ileride tek forveti destekleyebilecek kapasiteler ancak Kazım bunu henüz tam ortaya koyamadı. Hala savrukluğunu atamadı ve son noktada tuhaf işler yapmaya devam ediyor. Şu anki sakatlıklar takımın bazı taşlarını yerinden oynatacak kadar önemli ancak Daum'un ana şablondan çıkacağını düşünmüyorum. Bunu diğer maçlarda ve hatta ketum oyuncu değişikliklerinde bile gösterdi. Umarım bu sıkılık diğer yedek oyuncuların ümitlerini kırmaz.
Daum'un oyun planı ağırlıklı orta saha ve kanat akınları üzerine kurulu. Özellikle takım savunması ve orta saha direncini önemsiyor. Emre'yi bu alanda kullanmasını buna bağlıyorum. Elindeki takımın her maç gol atacak kapasitede olması onun bu savını iyice güçlendiriyor. Zaten 6 maçta 2 gol yenmesi (2'side Honved'den ve tamamen rehavet sebepli) bunun bir diğer doğrulaması. Kaldı ki 5-1 sonrası Honved rövanşı hariç diğer 5 maçta 5 tane pozisyon vermediler rakibe. Sistemin işleyişini doğru bulmamla birlikte bazı arızalar da yok değil. En büyüğü takımın yavaşlığı. Elinde Gökhan, Emre, Alex, Dos Santos, Kazım, Deivid gibi hem topa hükmeden hemde süratli düşünüp oynayan oyuncular olmasına rağmen bu yavaşlığın bir sebebi olmalı. Onu da yine Daum'un garantili orta saha ve rakibe az pozisyon ve kontra vermek için nispeten garantili oyunu tercih etmesine bağlıyorum. Çünkü Daum'un felsefi 'Top hep bende kalsın'. Volkan'ı uzun topla oyun başlatmamasını için fırçalaması da bundan. Garanti olmadıkça topu verme! Bu da sürekli bir set oyununa itiyor Fenerbahçe'yi. O zamanda Alex, Dos Santos ve Deivid gibi adamların hünerli ayaklarına kalıyorsunuz. Boyutu büyük olmayan maçlar sorun yaratacağa benzemiyor ama büyük maçlardaki Daum'un oyun planı nasıl olacak bende merak ediyorum. Eğer çok iyi bir orta saha kurgusunu oturtursa ve maksimum pas yüzdesini yakalarlarsa bu maçlarda da sorun yaşamazlar çünkü tecrübe bu maçlarda Fenerbahçe’nin en büyük kozu olacak. Geçtiğimiz yılki yerde sürünen kadronun büyük maç başarısı bunu bize gösteriyor.
Bir diğer sorunda hücum hattı. Guiza'nın belirsiz performansı ibreyi zaman içinde Semih'e çevirecek. Bu durumda Semih'in duvar tipi hücum stilini mutlaka kanat oyuncuları ile beslemesi gerekecek Daum'un. Kazım, Deivid, Uğur, Dos Santos, M.Topuz, Özer açığa kapatabilecek oyuncular ama bu alanlarda henüz Gökhan ve Carlos’un önünü doldurabilmiş değiller. Bir çok yazarın Carlos eleştirisine katılmıyorum. Nerede duracğını bilen gücünü artık ekonomik kullanan bir oyuncu. Geçen yıla oranla yer kaybı sorunu yaşamadı şu ana kadar. Carlos bu takıma faydası dokunacak bir oyuncu.

Bakalım bu analizlerimiz zaman içinde bizi ne kadar doğrulatacak. Hep birlikte göreceğiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP